Stara część Browaru Tyskiego |
Jest 1629 rok. W piękny letni dzień rodzi się Jan III Sobieski, w Japonii kobietom zabrania się
wykonywać zawód aktorki, to mężczyźni muszą się
charakteryzować, aby zagrać postać kobiecą. W tym samym roku ród Promniców zakłada Browar Tyski dając początek wspaniałej tradycji produkcji piwa w tej części kraju.
W połowie XIX wieku z inicjatywy
księcia pszczyńskiego Jana Henryka XI powstają nowoczesne jak
na ówczesny czas zabudowania browaru. Dzięki ogromnym inwestycjom
na przełomie wieków produkcja piwa sięga 10 mln litrów, co
powoduje że browar jest jednym z największym na świecie.
widok z okna na starą część Browaru |
W następnych latach browar rozszerza
działalność, a produkcja piwa w dalszym ciągu rośnie. Po wojnie
browary zostają znacjonalizowane i stan ten trwa do 1981 roku, kiedy
to zakład podejmuje potrzebną modernizację. Kilka lat później
następuje prywatyzacja i powstają oficjalnie Browary Tyskie Górny
Śląsk S.A. W 1999 roku powstaje Kompania Piwowarska w skład której
wchodzą: browar wielkopolski, białostocki i tyski.
Stara beczka na piwo |
Obecnie
właścicielem Kompanii jest SABMiller, który jest jednym z
największych producentów piwa na świecie. Kompania ma ponad 40%
rynku w Polsce i ma w swoim pakiecie m. in.: Tyskie, Lech, Żubr,
Książęce, Redds, Pilsner Urquell, Dębowe Mocne, Wojak, Grolsch.
Przemek za barem |
Ela, Iza i Aneta |
W mojej późno listopadowej przygodzie z browarem nie
jestem osamotniona. Towarzyszą mi Iza, Ela, Darek i Przemek. W
czasie naszej wizyty w Browarium podziwiamy starą, odrestaurowaną
część browaru. Na początek film 3D o historii piwa i browaru i
zwiedzanie ekspozycji (kolekcja butelek, kufli, beczek i innych
przedmiotów). Następnie wybieramy się na wycieczkę z
przewodnikiem po terenie zakładu: aby zapoznać się z procesem
produkcji piwa. Wszystko kończy się degustacją trunków w
piwnicznym pubie. Jakże inaczej smakuje świeże piwo -
niepasteryzowane w dodatku.
W piwnicznym pubie - degustacja piwa |
Aby wyprodukować 1 butelkę piwa
potrzeba 4 szklanek wody, 3000 ziaren słodu (jęczmień i pszenica)
i tylko 2 szyszki chmielowe, które są swego rodzaju przyprawą,
nadającą piwu aromat i goryczkę. Proces produkcji piwa trwa ok. 3 tygodni i składa się z kilku etapów. Pierwszy etap
to stworzenie wyciągu ze słodu i
chmielu tzw brzeczki chmielonej w warzelni. Następnie fermentacja,
kiedy to pod wpływem drożdży cukry przekształcają się w alkohol
i powstaje piwo zielone.
Warzelnia |
W tle zbiorniki fermentacyjne |
Dalszy etap to leżakowanie młodego piwa w temperaturze 0°C - smak i zapach piwa dojrzewa. Teraz jeszcze filtracja, aby usunąć zawiesinę i nadać piwu klarowność i połysk. Ostatnie etapy to pasteryzacja (krótkotrwałe ogrzanie piwa do 70°C) i rozlanie piwa do butelek, puszek lub kegów.
Przemek za barem - tutaj czuje się jak u siebie |
W nowej części browaru znajduje się ogromna hala, gdzie działa 6 linii rozlewniczych. Butelki przemieszczają się z zawrotną prędkością. W ciągu godziny napełnianych jest 60 tys. butelek. Na każdą linię przypada po 5-6 pracowników, którzy całą dobę ciężko pracują w oparach piwa i we wszechogarniającym hałasie. Na pocieszenie pracownicy browaru co miesiąc mają przyznany deputat w ilości 24 butelek piwa i darmowe wizyty w pracowniczym barze w środy i piątki.
Informacje
praktyczne:
bilet wstępu - 12zł (tylko dla pełnoletnich)
czas zwiedzania: ok 2,5h
Jeżeli potrzebujesz więcej szczegółów: Browarium Tyskie
Aneta
Yyyy... A kiedy poznamy tych "piwoszy" ????
OdpowiedzUsuńElżunia i Iza! Mam nadzieję, że następnym razem jak będziecie u nas to w większej ekipie wypijemy po kufelku ;-)
Bardzo fajne "fotki". Pozdrawiam
Aga
Aga, już niebawem. Nie tylko poznasz, ale i wypijesz i zatańczysz :)
OdpowiedzUsuńEla