czwartek, 13 grudnia 2012

Przepis dla piernikofanów :-)


Pierniki
500 g cukru

250 g miodu

250 g miodu sztucznego

podgrzać aż się roztopi cukier i dodać:

1 kostkę margaryny

1 łyżeczkę kawy

2 łyżki kakao

przyprawy do pierników

wymieszać i ostudzić

1,5 – 2 kg mąki

zmielone bakalie (orzechy i rodzynki)

2 całe jajka

3 żółtka

kieliszek wódki

25 g amoniaku rozpuszczonego w 2 łyżkach wody

ciasto wyrobić (zadanie dla mężczyzn!) i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

Wałkować cienkie placki i wykrawać ciasteczka. Piec ok. 7-9 minut w 180 st.

Pięknie, bogato przyozdobić! 

Polewa ciemna:

2 łyżki gorącej wody

10 dkg masła

2 łyżki kakao

10 dkg cukru pudru

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier zmieszany z kakao, wymieszać, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia, ostudzić.


Lukier:

Na 1 białko ok. 20 dkg cukru pudru i sok z 1 cytryny (do smaku). I kręcimy, kręcimy…koniecznie ręcznie!

Zdjęcia podglądowe w poprzednim poście.

Powodzenia!

Aha! Pomalowane pierniki rozkładamy i suszymy przez noc. Następnie chowamy do puszek, do których wkładamy po kawałku skórki jabłka (dobrze słyszałaś Linka ;-))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

NOWE ŻYCIE SZACHOWNICY

Jaskinia Szachownica Fundacja Speleologia Polska angażuje się w wiele pożytecznych projektów. Jednym z nich jest dokumentacja jaskini...